Hoppa till innehåll
Organisation & Samhälle - Logo, no subtitle

Företagsekonomisk tidskrift

Företagsekonomisk tidskrift

Företagsekonomisk tidskrift

Lägg till din rubriktext här

Går företagsekonomin mot ett ökat ansvarstagande?

  Politisk fingertoppskänsla – ledarskapets dolda sida

  I skrivande stund är kanske inte covid-pandemin över men möjligen går det att i sviterna efter den se konturerna av en mer påtaglig diskussion kring hur ansvar i samhället fördelas. Samtidigt möts världens ledare i Glasgow på toppmötet COP26 och konfererar kring hur en an­nalkande klimatkris ska hanteras, med dess enorma utmaningar och det ansvar för framtida generationer som den aktualiserar. 

  Kanske kan vi skönja konturerna till en diskussion om ansvar och ansvarstagande även inom företagsekonomin? Artiklarna i detta nummer kommer från det företagsekonomiska fältets olika hörn men förenas i ett intresse för ansvar vare sig de handlar om strukturell ojämlikhet, budgetering, resande, eller värdebegreppet i offentlig sektor. Temat för numret är ”Beslutsunderlag inom finans och redovisning” och här återkommer ansvar när det gäller hur aktie- och finansmarknader fungerar, hur företagens verksamhet kontrolleras och granskas samt i diskussionen om framtiden för revisorsyrket.

  Utöver detta innehåller numret bokrecensioner, intervjuer och företagsekonomisk debatt. Vi vill också passa på att uppmärksamma vårt nya redaktionsråd och hälsa dess medlemmar välkomna till tidskriften.

  Välkommen till ett nytt nummer av Organisation & Samhälle – trevlig läsning!

  Susanna Alexius, Johan Alvehus, Nils Brunsson,
  Cecilia ­Cassinger och Ola Håkansson