Hoppa till innehåll

Företagsekonomisk tidskrift

Företagsekonomisk tidskrift

Bokrecension

Bokrecension Ledarskapsutveckling – individuell och kollektiv utveckling

Kjellström utmanar det traditionella narrativet om ledarskap som ett hjälteideal och menar att ledarskapsutveckling måste relateras till dagens komplexa omvärld.
Recension av Anna Karin Olsson

Dela denna bokrecension

Det var ett nöje att upptäcka och ta del av boken Ledarskapsutveckling – individuell och kollektiv utveckling av Sofia Kjellström. Författaren presenterar en gedigen sammanställning av forskning om ledarskapsutveckling och argumenterar kritiskt för att sådan utveckling bör omfatta mer än fristående insatser och satsningar på enskilda individer. Boken fungerar som en karta som ger en överblick över hur ledarskap kan utvecklas i relation till samtidens utmaningar för ledare och organisationer, med betoning på både individuell och kollektiv utveckling. Kjellström utmanar det traditionella narrativet om ledarskap som ett hjälteideal och menar att ledarskapsutveckling måste relateras till dagens komplexa omvärld. För att vara effektiv kräver den en systematisk urvalsprocess av metoder och en medvetenhet om vilka individer eller grupper som bör utvecklas utifrån organisationens specifika förutsättningar.

Boken är strukturerad i fyra integrerade delar. I den första delen, ”Ledarskap”, introduceras läsaren till ämnesområdet. Denna del är väl disponerad och ger en god översikt över begrepp, teorier, perspektiv på ledarskap, chefers vardag samt organisationer som komplexa system. Den andra delen, ”Utveckling”, går djupare in på psykologisk utvecklingsforskning och behandlar ledaridentitet, individuell utveckling genom livet samt ledarskapsutveckling på gruppnivå. Därefter följer den tredje delen, ”Metoder”, som är den mest omfattande och intressanta aspekten av boken. Här presenteras och granskas olika metoder för ledarskapsutveckling, både i utbildningssammanhang och i det vardagliga ledarskapet. Bland dessa metoder återfinns utvecklande relationer, arbetsuppgifter, feedback, kurser och självutveckling. Boken avslutas med delen, ”System”, där metaforerna karta och kompass används för att illustrera en dialogkarta som stöd för att navigera organisatoriska system och arbeta systematiskt med ledarskapsutveckling. 

Boken är särskilt intressant för universitetslärare som undervisar i ledarskap och management. Min bedömning är att den kan användas både på grundläggande och avancerad nivå, då den erbjuder en forskningsbaserad översikt samt en kritisk reflektion över ämnet. Den introducerande delen om ledarskap gör boken användbar även för läsare som är nya inom området, medan mer erfarna studenter troligen får störst utbyte av de senare delarna, där ledarskapsutveckling analyseras på djupet. En av bokens styrkor är den omfattande delen om metoder, som är både läsarvänlig och imponerande detaljerad. Författaren bibehåller ett kritiskt perspektiv genom att belysa både fördelar och nackdelar med olika metoder. Dessutom innehåller boken pedagogiska inslag såsom reflektionsfrågor och lästips, vilket ytterligare uppmuntrar till kritisk reflektion och personlig utveckling.

Sammantaget är detta ett aktuellt och inspirerande svenskt läromedel som ifrågasätter och utmanar samtida föreställningar om ledarskapsutveckling. Boken har stort värde både för studenter och yrkesverksamma som vill utvecklas som ledare inom olika organisatoriska kontexter.

Anna Karin Olsson

Docent i företagsekonomi vid Institutionen för Ekonomi och IT, Högskolan Väst

Organisation & Samhälle publicerar forskningsbaserade texter om angelägna samhällsfrågor skrivna av företagsekonomer. Vi riktar oss mot en allmänintresserad och akademisk publik.

Skicka in en artikel, bokrecension, bok- och filmkrönika eller debattinlägg här.

Fler recensioner

Organisation

Johan Alvehus och Tommy Jensen. Studentlitteratur, 2015

Bok- och filmkrönikor

Mer från Organisation & Samhälle

Varför används inte mer skönlitteratur i företagsekonomiska utbildningar?
Revisorsyrket undergrävs när unga revisorer inte ser arbetet som meningsfullt
Öppnar cirkulär ekonomi möjligheter för förnyat hållbarhetstänkande och produktivitet inom planetens gränser?
Göran Ahrne och Nils Brunsson (eds). Cambridge: Cambridge University Press, 2019