I detta projekt har vi utforskat möjligheterna att låta företagsekonomisk forskning möta seriekonsten. Initativet är sprunget ur ett flera år långt samarbete där vi – två organisationsforskare och en serietecknare – på olika sätt har låtit seriekonstnärens gestaltningsförmåga möta forskares texter[1]. Det är ett sätt att nå bortom de skrivna ordens betydelse, och locka till ytterligare reflektion kring den tysta kunskapen som serieskaparen Scott McCloud förespråkar.[2] Förhoppningen är att seriebilden ska erbjuda ett sorts klipulver, och uppmuntra till reflexivitet kring både ord och bild – och i bästa fall inspirera till ett djupare lärande genom att andra sinnen berörs.
Arbetet bygger på en metod där vi gemensamt tolkar och översätter forskning med seriekonsten. I vårt försök att synliggöra företagsekonomins mångfald lyfter vi fram fyra på olika sätt aktuella och samhällsrelevanta forskningsprojekt inom företagsekonomi. De fyra forskningsprojekt som vi har valt ut representerar dels olika delområden som ämnet rymmer, dels en mångfald vad gäller typ av frågor, metoder och perspektiv.
○ Kaisa Koskela-Huotaris, Handelshögskolan i Stockholm, driver ett projekt om hållbarhet och hur nya marknader utvecklas inom den nordiska skogsindustrin.
○ Kajsa Lindberg, Göteborgs universitet, undersöker hur digitalisering och robotisering inom sjukvården organiseras och vad som krävs för att ny teknik ska fungera i en professionell och högspecialiserad verksamhet.
○ Matilda Dahl och Jenny Helin, vid Uppsala universitets campus Gotland, visar i sin aktuella bok Hemkomsten ekonomi hur synen på företagande och företagsekonomiska metoder och modeller behöver förändras och uppdateras för att bidra till ett långsiktigt hållbart näringsliv och samhälle.
○ Tomas Blomquist, Umeå universitet, bidrar i sin roll som forskare till att skapa förståelse för hur olika aktörer ska kunna få användning av rymdata, och utveckla nya affärsmöjligheter, genom att organisera dessa i nätverk.
Vi har tagit del av dessa forskares projekt genom att låta dem berätta om hur de själva ser på att deras resultat har bäring på aktuella och komplexa samhällsproblem, och resonera kring arbetet och tankarna bakom processen. Utifrån dessa samtal har vi tre tillsammans arbetat med text och bild för att utvecklat en kunskapsserie för varje projekt, i syfte att både synliggöra och problematiserar hur företagsekonomisk forskning kan bidra till vår samlade kunskap om samhället och de utmaningar vi möter.
Axel Brechensbauer är konceptdesigner och serieskapare vid Grow AB
Maria Grafström är docent vid företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet
Anna Jonsson är docent vid företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet
[1]Brechensbauer, Axel, Grafström, Maria, Jonsson, Anna & Klintman, Mikael (2019) (red.). Kampen om kunskap – akademi och praktik. Stockholm: Santérus Förlag.
[2]McCloud, Scott (1993). Understanding Comics: The Invisible Art. New York, U.S.A.:
Harper Collins.